Home Ahmed en de moord door papier





Met tranen doof je het vuur niet, Samsom!

Je zou haast medelijden gaan hebben met de geëmotioneerde Diederik Samsom op het Plein in Den Haag tijdens de demonstratie van vluchtelingen afgelopen woensdag. “Ik heb gehuild voor die 800 kinderen en hun gezinnen!” jammerde hij.

De reden voor zijn schreeuw om aandacht? Er werd hem voorgehouden dat het kinderpardon een ruil was voor de strafbaarstelling van illegaliteit. “Klinkt dat zo? Als afkopen?!” klaagt hij verongelijkt.
“Voor wat, hoort wat”, hebben PvdA en VVD tegen elkaar gezegd tijdens de kabinetsformatie: de “bittere pil” van het kinderpardon voor Teeven cs., de strafbare 'illegalen' voor Asscher en Samsom. Samsom noemt dat: “We hebben met elkaar afspraken gemaakt” en is trots op het kinderpardon en zijn tranen.

Samsom, dat is mensenhandel! Heb je gehuild voor die 800 gezinnen? Hoeveel mensen zijn dat? Heb je wel eens uitgerekend hoeveel mensen er getroffen worden door de strafbaarstelling van 'illegaliteit', die volgens jou “Geen moer uitmaakt”? Vele duizenden en nog veel meer, want eenmaal wet geworden is er geen weg meer terug. Hetzelfde geldt voor de in december 2011 geïmplementeerde Europese Terugkeer Richtlijn waardoor mensen nu al voortdurend worden gestraft voor hun 'overtreding' van het inreisverbod. Maar ach, er kan best nóg meer straf bovenop. Laat het vooral duidelijk zijn dat al die mensen straf verdienen voor hun poging om in dit land een leven op te bouwen. Criminelen zijn het, het is maar dat u het weet...

Volgens de Christen Unie staat de strafbaarstelling van de 'illegaliteit' het uitzetbeleid in de weg. Dát is waarom ze ertegen zijn. Gaan jullie ook nog even huilen omdat het niet opschiet met die deportaties zo? Mooi stelletje zijn jullie daar in Den Haag. Intussen is alle hoop gevestigd op de verruiming van het buitenschuldcriterium. “Heb nou een beetje geduld!” roept Samsom wanhopig. “We werken eraan!” En dan loopt hij ineens weg, het gebouw van de Tweede kamer in, en laat de roep om verblijfsrecht achter zich. Tenslotte kan niet iedereen hier blijven, tenzij in een gevangenis natuurlijk.

De tranen van Samsom zijn allang weer opgedroogd. Zielige kinderen geholpen, het geweten gesust, over tot de orde van de dag. Als er al een versoepeling komt van dat buitenschuldcriterium, is dat het zoveelste doekje voor het bloeden waarmee ongetwijfeld wel wat mensen blij zullen zijn. Voor de rest van al die 'illegalen' is het alleen maar “treurig” dat ze er nog zijn, aldus vluchtelingenjager Teeven, en “Mogadishu in de Tweede Kamer”, aldus Fritsma, woordvoerder voor apartheidsbeleid namens de PVV. Wel eens in Mogadishu geweest, Fritsma? Nee? Lastig hè, als er geen directe lijnvlucht vanuit Nederland naar toe gaat omdat het vliegveld nog altijd onveilig wordt bevonden door de International Civil Aviation Organization!
Tegen dit soort sentimenten “vecht” Samsom dus in de Tweede Kamer. Arme man! Geef hem een zakdoek voor zijn tranen, en laat hem uithuilen bij zijn PvdA collega's Kosto, Cohen en Albayrak. Ook zij vochten voor “humane” uitsluiting, opsluiting en deportaties en werden geconfronteerd met verzet.

Maar de tranen van Samsom doven het vuur niet waarmee Ahmed zich op 4 maart van het leven trachtte te beroven in het AZC van Utrecht! Tranen doofden ook niet het vuur van Kambiz Roustayi op 6 april 2011 op de Dam in Amsterdam. En tranen zullen ook het vuur in de strijdbare harten van de mensen die op straat staan, en op straat gáán, niet doven. Om dat vuur te doven zullen de apartheidswetten van de staten die grenzen tussen mensen aanleggen vanwege hun huidskleur, hun afkomst en hun armoede, moeten worden afgeschaft. Tranen, Samsom? Weet je wie er reden hebben om te huilen? Moet dat nog uitgespeld worden? Waarom huil je nu werkelijk, anders dan om het feit dat je niet daadwerkelijk durft stelling te nemen en omdat je onderdeel bent van het probleem dat nu de zichzelf verbrandende Ahmed heeft opgesloten omdat hij mensen in het AZC in gevaar zou hebben gebracht.

Wie brengt nu eigenlijk wie in gevaar?! Nóg niet geleerd van de Schipholbrand? Ook niet nu aan de valselijk beschuldigde Libiër Ahmed Isa eindelijk is recht gedaan en het volkomen duidelijk is dat de werkelijke schuldigen, Verdonk en Donner voorop, vrijuit zijn gegaan? Wie brengt nu wie in gevaar, Samsom? Wie zet nu mensen op een vliegtuig om hen te laten deporteren naar een land waar zij gevaar lopen? Wie draagt daarvoor de politieke en persoonlijke verantwoordelijkheid? Dat is niet alleen Fred Teeven! Wie zette al die mensen op straat, Samsom, blootgesteld aan weer, wind en razzia's?

Met tranen doof je het vuur niet, Samsom. Het vuur dat je na aan de schenen wordt gelegd. Het vuur dat nodig is om de laissez passers en Europese reisdocumenten te verbranden, zodat geen mens meer tegen zijn of haar wil op het vliegtuig kan worden gezet. Je tranen op het Plein zijn onder de voet gelopen door de demonstrerende vluchtelingen. Hoe lang moeten zij nog “geduld hebben”? Tot zij verdeeld worden in kanshebbers en kanslozen? Tot een deel van hen bij jouw gratie voorlopig nog even mag blijven en anderen van straat worden geplukt, zwaar beboet en opgesloten? Een levenlang wachten is een levenlang huilen en een levenlang sterven. We kunnen slechts hopen dat de volgende wanhopige die een jerrycan met benzine vult, dit niet doet om de hand aan zichzelf te slaan.

Joke Kaviaar, 16 maart 2013