Joke Kaviaar is..

Joke KaviaarIk ben dichteres/performer, singer-songwriter, schrijf artikelen en verhalen en ik maak zo nu en dan wanneer ik tijd teveel heb ook wel eens een stapel pentekeningen. Artikelen verschijnen hier als blogposts. Al het andere kun je vinden via pagina’s in het menu.

Deel van: Your Local Pirates – liedschrijvend, zingend en ukelele en percussie spelend de helft van dit duo, samen met Peter Storm.

Naast Your Local Pirates kun je me ook boeken voor soloperformances. Dit kan alleen poëzie zijn, alleen muziek (zang met ukelele), of een combinatie van beide. De poëzie is allemaal van eigen hand. De muziek zijn songs die ik (al dan niet samen met Peter Storm) geschreven heb voor Your Local Pirates en oude (strijd) liederen die ik uit diverse talen heb vertaald, zoals Spaans, Catalaans, Frans en Duits. De optredens kunnen in het Nederlands zijn of in het Engels of allebei. Oudere poëzie en liedjes zijn er overigens ook om nu en dan es uit te putten: van gedichten en songs over de vrouwenliefde, een filosofische poëtische reeks, tot theatrale teksten. Wat ik ook heel leuk vind om te doen is samenspelen, ad hoc improviseren, met ter plekke aanwezige muzikanten. Voorbeelden van hoe dat uitpakt heb ik op Bandcamp gezet en zijn ook bij de gedichten te vinden wanneer daar opnames van zijn.

Spelen doe ik in principe overal waar gevraagd wordt, van kroeg of literair podium tot festival of manifestatie. Het kan ook zomaar zijn dat ik ergens opduik waar je me het minst verwacht.

Video: performance halve finale poetryslam 26 september 2020. De jury begreep er niks van…

YouTube player

Vergoeding: ik kom spelen tegen onkosten/reiskosten maar voor wie geen geld heeft en toch graag wil: met de pet rond en wat drinken en eten en goed gezelschap en eventueel een slaapplaats zijn ook prima. Overigens is wat extra pecunia welkom voor deze ploeterende piraat indien er wel een budget voor is.

Ik schrijf over wat ik om me heen zie of hoor, om protest en verzet een stem en een zetje te geven, om te inspireren (wat ze ook wel eens opruiing noemen), solidariteit te betuigen. Ik hoop dat het bijdraagt aan een betere wereld en de strijd daarvoor. Een wereld zonder overheersing, zonder staten en grenzen, zonder gevangenissen en kooien. Een anarchistische samenleving, zonder bazen en politici.

Ik schrijf ook op verzoek: artikelen, vertalingen, liedjes of poëzie. Vooral het vertalen van oude strijdliederen die nog niet in het Nederlands zijn vertaald of waarvan alleen een verouderde vertaling bestaat vind ik een mooie uitdaging. En ze dan ook nog uitvoeren!

Recentelijk heb ik een bijdrage geleverd aan het boek Barricadepoëzie, een boek over politiek geïnspireerde poëzie in de Belgische en Nederlandse literatuur.

Recente uitgaven, nog verkrijgbaar:

2019: Your Local Pirates CD ‘A Fair Warning’ – eigen beheer, samen met Peter Storm

2016: Verzamelbundel gedichten ‘Vuile Wapen Schone Handen’ – uitgave Troje

Eerdere uitgaven:

Dichtbundels uitgegeven door Het Zinkend Schip:

‘Uit Een Gesloten Wereld’ (2008)

‘Land In Brand’ (2006)

‘Slaves Of Us’ (2005), nog beperkt verkrijgbaar

‘Een Lintje Voor De Democratie’ (2005)

‘Paspoort Voor De Stateloze’ (2004)

Een deel van de gedichten daaruit is verzameld in ‘Vuile Wapen Schone Handen’ (2016)

Diverse kleine dichtbundels in eigen beheer, waaronder

‘Een Weg’ (2003)

‘Een Brug’ (2000)

als onderdeel van de reeks ‘Een Weg, Een Brug, De Toren’, waarbij ‘De Toren’ nooit uitgegeven is. Deze reeks hoop ik nog eens voorzien van tekeningen uit te geven en leent zich bovendien voor een toneel/theatervoorstelling. Wie weet…

Tot slot slingert hier nog een stapeltje kleine bundeltjes rond dat telkens vijftien gedichten bevat waarmee ik in de jaren negentig en begin 21e eeuw nog wel eens optrad op een grote verscheidenheid aan (open) dichterspodia en literaire bijeenkomsten.

Uitgaven in de vorige eeuw:

CD ‘Treasure Of Love’, uitgave ‘Onderstroom’ (1996), met songs en gedichten. Deze gold destijds als ‘coming out’ CD en is nog verkrijgbaar. Nu ook op Bandcamp.

In de periode 1988 – 1993 speelde ik in rockband Dark Fate (leadzang). Daar is muziek van bewaard gebleven op cassettes en CD’s, alsmede een video (later DVD) van een show in De Melkweg ‘Dreams’ op 3 maart 1993.

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw begon ik met teksten schrijven voor en zingen in de Zaanse punkband ‘The Nixons’ (later ‘Expo’). Daar is zover ik weet niets van bewaard gebleven, behalve misschien een schriftje met teksten dat nog ergens op zolder rondslingert (of reeds is opgevreten door de muizen).

Nietsvermoedend ter wereld gekomen in de winter van 1964.