DAG EN NACHT TEGEN DE JACHT!

Als ik aan jagers denk, zie ik mensen met geweren in de velden schieten op dieren. Ik zie ze zich verschuilen in jachthutten met zicht op open veld, klaargelegd lokvoedsel of ander lokmateriaal zoals nepganzen met nepgeluiden. Ik zie ook stropers die stiekem met kooien en vangklemmen in de weer zijn. Ik zie vals volk van het ergste soort.

Vandaag is uitgeroepen tot Dag Van De jager. Door wie eigenlijk? Door de jagers zelf natuurlijk! Het is een zoveelste charme offensief bedacht door dierenbeulen die hun verwerpelijke activiteiten romantiseren en verkopen. Zelfs aan kinderen, onder het mom van ‘Hoe verpest ik een volgende generatie?’

Jagers, het zijn grote leugenaars. Ze zeggen dat ze nodig zijn voor de ‘wildstand’. Ze zijn zelfbenoemde ‘wildbeheerders’ of ‘faunabeheerders’. Maar daarvoor zijn al jagers aanwezig. Roofvogels… Wolven… Om er maar een paar te noemen. Toevallig ook beiden dieren die ook bejaagd worden door.. diezelfde (on)menselijke jagers. De optelsom is dus niet zo moeilijk: jagers jagen voor hun plezier. Jagers die jagen van nature, die hun prooi ter plekke kaalplukken en opeten, zijn hun vijand en bejagen ze dus ook. Die dieren staan hun hobby in de weg. Die dieren staan ook hun inkomsten nog eens in de weg want de lichamen van de door mensen bejaagde dieren belanden als het aan hun beulen ligt op borden in restaurants, verkocht als ‘wild’, of in blikjes die aan de mens gebracht worden op het schandelijk afgesloten Nationaal Park Hoge Veluwe, je weet wel, die grote omheinde dierentuin. Gelukkig maken activisten daar af en toe eens een gat in het afgesloten ecoduct. Hulde! Meer van dat is nodig! De actie van afgelopen week bij die hypocriete bende die de scepter over de Hoge Veluwe zwaait is een goed voorbeeld, dat goed volgen verdient.

Wat we nodig hebben is geen jacht door mensen, maar meer natuur! Aaneengesloten grote stukken natuur. Wat we nodig hebben is dat het menselijke dier daarvoor ruimte maakt, alle dieren daarin hun gang laat gaan en zichzelf als zelfbenoemd beheerder nog meer overbodig maakt. Wat we nodig hebben is dat de agro industrie volledig verdwijnt en stallen en slachthuizen plaatsmaken voor bossen, heide, velden, rivieren, sloten, vennen en meren. Zonder menselijk ingrijpen dat nu zo fervent wordt voorzien van een sausje ‘natuurbeheer’, redden dieren zich namelijk prima en is ‘afschot’, het favoriete eufemisme voor moord van menselijke jagers, niet eens ‘nodig’. Oh ja, we zijn ook meteen van een hoop stikstof uitstoot af. Win – win.
Wat ik ook niet meer wil zien: schapen achter hekken en klagende ‘houders’ van die schapen die de beesten niet willen beschermen tegen de hongerige wolf die zijn eigenlijke maaltijd afgeschoten zag door menselijke jagers en dan daar maar op zoek gaat naar voedsel. De enige reden dat een schapenhouder klaagt, is omdat die geen geld wil uitgeven voor een goed hek tegen die wolf, en omdat er door zijn eigen gierigheid wat schapen minder op het veld rondlopen om voor hun wol te gebruiken en die uiteindelijk naar de industriële slacht, ook al zo’n monster, worden gestuurd. Er zit geen greintje dierenliefde bij. Alleen maar eigenbelang.

Laat elke dag een dag tegen de jacht zijn! Dat is wat we nodig hebben. Slopen die geweren, jachthutten, stroppen, kooien en hekken. Kapotmaken de vuile propaganda, de mooipraterij. Weg met de mens met diens superioriteitsgevoel over andere dieren! De jacht is niet mooi of avontuurlijk. Het is slacht, bloedvergieten, alleen dan niet achter gesloten deuren als massaproductie maar verpakt als lekker-buiten-zijn-tijdverdrijf.

De natuur gereduceerd tot openbaar slachthuis: daar moet een einde aan komen. Als de ‘dag van de jacht’ iets mag bereiken vandaag, dan is dit felle tegenstand. Dag en nacht tegen de jacht!

Joke Kaviaar, 14 oktober 2023