WAARVOOR BRANDEN DE FAKKELS?

Of moet ik vragen: waartegen?

Krommenie, de avond voor kerst, 24 december 2023. Fakkeloptocht tegen discriminatie in dit dorp waar in 2023 Zwarte Piet nog volledig blackface was net als de andere deelgemeenten in Zaanstad. Zaanstad, de gemeente waar jarenlang bajesboten in de haven hebben gelegen om vluchtelingen in op te sluiten. Een gemeente met een mensenrechtenmonument in het stadscentrum van Zaandam.

Uit de aankondiging:

“Iedereen Anders, Iedereen Gelijk. – Nederland heeft behoefte aan verbinding, aan begrip voor elkaar. Je kleur zou niet moeten uitmaken. Je geloof zou niet moeten uitmaken. Of je nu christen, joods, of moslim bent. Of geen enkel geloof aanhangt. Je geaardheid zou niet moeten uitmaken. In Nederland zou iedereen zich veilig moeten voelen. Zo zou ons Nederland moeten zijn. Zo willen wij dat ons Nederland is.”

Zaanstad, ook: een plaats van schijnheiligheid, ooit een ‘rood’ bolwerk van verzet in de tweede wereldoorlog. Ook: de plek waar ik ben opgegroeid, voor het eerst actief ben geworden, en ook nu weer woon. En in deze plaats, in het dorp Krommenie, vindt jaarlijks op die vooravond van kerst deze fakkeloptocht plaats.

Ik heb er ooit eens in meegelopen. De burgemeester liep erin mee, wethouders, meen ik me te herinneren. Het strookt niet met het feit dat de gemeente Zaanstad vluchtelingen heeft laten opsluiten en Zwarte Piet zo lang mogelijk zijn racistische uiterlijk liet behouden. Reden voor mij om het na die eerste keer verder maar over te slaan en in plaats daarvan jarenlang actie te voeren tegen die ellendige bajesboten die intussen weg zijn. En is met het vervangen van de blackface Piet het racisme dan eindelijk definitief verdwenen uit de gemeente, of in elk geval uit de clubs die er wel eens wat organiseren? Een getuigenis van de fakkeloptocht dit jaar wijst erop van niet. Discriminatie is hardnekkig.

Jammer, achteraf, dat ik niet gegaan ben met steevast mijn keffiyeh om en de button op mijn pet: ‘Free Palestine’. Ik vermoed dat ik de hel had laten losbarsten. De organisatie van de fakkeloptocht wilde namelijk dat twee mensen, een met een speldje en de ander met een sticker voor een vrij Palestina, deze afdeden of anders niet zouden mee lopen. De fakkels tegen discriminatie hadden net zo goed gebruikt kunnen worden om de brand te steken in een ziekenhuis in Gaza. Fakkels voor het zionisme dus. De organisatie zal het vast heel anders uitleggen.

Zijn we tegen discriminatie, dan zijn we vanzelfsprekend ook tegen anti-semitisme. Ik wel, ook al zal menigeen beweren van niet en de beschuldiging zal na het verschijnen van dit artikel ook wel weer de kop opsteken. Dit geldt voor al die mensen die zich uitspreken tegen de kolonisatie van Palestina, tegen de apartheidswetten van de staat Israël, uitgeroepen in 1948, tegen de verdrijving en de massamoord op Palestijnen die al ruim 75 jaar plaatsheeft, en tegen de genocide en etnische zuiveringen die op dit moment plaatsvinden, zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaanoever.

Vrijheid voor Palestina, van de rivier tot de zee. De leus wordt doelbewust uitgelegd als een dreigement, een gevaar. Maar hoe zit het dan met de koloniale bezetting van de rivier tot de zee? Je weet wel, dat zionistisch project, onder het voorwendsel dat het namens alle Joden zou zijn, dat mensen voorhoudt dat wie tegen die kolonistenbende is, dus tegen Joden zou zijn.

Het is allemaal je reinste propaganda, brainwashing. Deze vertaalt zich in ontmenselijking van Palestijnen. Voor Joden betekent het angst en haat jegens die Palestijnen en al wie in solidariteit met hen staat. Wie in Israël opgroeit krijgt met de paplepel ingegoten dat Palestijnen niets meer dan kakkerlakken zijn die verdelgd dienen te worden, zo vertellen getuigenissen. Daaruit volgt vanzelf dat wie de Palestijnen steunt ook wel niet veel beter zal zijn: een dreiging, een gevaar. Daartegen zouden Joden beschermd moeten worden. Het is deze mantra die in de fakkels in Krommenie werd meegedragen, of de deelnemers dat nou wilden of niet. Daarbij paste kennelijk het verbod om uitingen van solidariteit met de Palestijnen te laten zien, hoe klein ook, want “In Nederland zou iedereen zich veilig moeten voelen.” Iedereen?

De zionistische propaganda oorlog die voortdurend uit de burelen van de staat Israël wordt aangestuurd is uiterst effectief in het goedpraten en tegelijk verhullen van de genocide die op dit moment plaatsvindt. “Maar… Hamas”, hoor ik de lezer al roepen. Wel, er zou geen Hamas zijn als er niet al 75 jaar systematische onderdrukking was geweest. Dan zou er ook geen ‘7 oktober’ zijn geweest (waarvan overigens steeds duidelijker wordt dat de IDF (Israeli “Defense” Force) zelf ook verantwoordelijk is voor een flink deel van de doden). Er is overigens ook geen Hamas op de Westelijke Jordaanoever waar de huidige etnische zuiveringen eveneens plaatsvinden. Er is ook geen Hamas in een pasgeborene of in een Palestijn die gewoon zijn dagelijks leven probeert te leven.
Het alles gaat gepaard met gruwelijkheden als het platbombarderen van hele woonwijken tegelijk, al dan niet met het verboden fosfor, van ziekenhuizen, scholen, gebedshuizen, bibliotheken, universiteiten… Het gijzelen, martelen, verkrachten en gericht vermoorden van kinderen, het levend met bulldozers begraven van in tenten schuilende mensen. Er mag niemand overblijven, want wie het overleeft, tot baby’s aan toe, is de verzetsstrijder van de toekomst. Dit soort repressie kan namelijk alleen maar met verzet beantwoord worden, of dat nou Hamas heet of iets anders. Zo vanzelfsprekend als het verzet was in de tweede wereldoorlog, zo vanzelfsprekend is ook verzet tegen deze bezettingsmacht die al minstens vijftien keer zo lang weet stand te houden als het naziregime van Hitler. Ongehinderd.

Is het vergelijkbaar? Niet vanuit ons gezichtspunt. Er zitten vele kanten aan. Maar vraag het een kind in de Gazastrook en die zal het beamen. Hongersnood en watertekorten doen inmiddels hun intrede, regen en kou en geen schuilplaats. Hongerwinter ‘23-’24 komt eraan. Dagelijks bombardementen en de angst om in een Israëlisch gevangenenkamp terecht te komen. De laatste berichten laten het verzamelen van ontklede mensen zien in een stadion en melden standrechtelijke executies. Kijk naar de mensen die na jarenlange gevangenschap vrijkomen, hoe die er aan toe zijn na isolatie, gebrek aan voedsel en medische verzorging en stelselmatige mishandelingen en vertel me nog eens hoe eerzaam de soldaten van de ‘defense’ force zijn. Maar hee, ik kan het hier wel allemaal zeggen, maar je kunt het ook zelf zien. We kunnen volledig op de hoogte zijn van de verschrikkingen. ‘Wir haben es nicht gewusst’ gaat ook hier niet op.

“Maar Hamas?” Maar de IDF?! Maar Israël?! Net zoals in 1948 tijdens de eerste Nakba de Palestijnen geen match waren voor de zionistische troepen is ook nu Hamas totaal geen match voor het Israëlische leger. Het laat zich raden wie verreweg de meeste doden en gewonden op hun geweten heeft en verreweg de meeste gijzelaars zit vast te houden. De ene is een verzetsgroep (los van wat je van hun ideologie wilt denken) en de ander een goed getraind leger van de terroristische staat Israël. David en Goliath zijn hier respectievelijk Hamas en de IDF en niet andersom.

Dus.., organisatie van de fakkeloptocht in Krommenie, wie jullie ook zijn: zeg nog eens wat je bedoelt met antiracisme? En of het echt over de veiligheid en gelijkheid van iedereen gaat ook al zijn we zo anders? Of zijn jullie zogenaamd neutraal in ‘het conflict’, ‘de oorlog’ ‘tussen’ de Palestijnen en de staat Israël? Zijn jullie bang om van anti-semitisme te worden beschuldigd? Voor als je het nog niet wist: die term is allang ontdaan van zijn oorspronkelijke betekenis en neo-nazi’s kunnen intussen met hun Jodenhaat ongehinderd hun gang gaan.
Bang dat Joden niet mee durven lopen? Dan ben je dezelfde zionistische propaganda aan het verspreiden door de angst te voeden in plaats van de leugens te ontkrachten. Want over dat laatste gaat het toch? Het gaat er toch om tegengas te bieden tegen vooroordelen? Of heb ik anti-discriminatie verkeerd begrepen? In plaats van het verbieden – op de openbare weg notabene! – van een sticker en een badge, had je mensen die zowel voor de vrijheid van de Palestijnen zijn als tegen anti-semitisme ageren mee kunnen laten lopen. Newsflash: dat zijn dezelfde. Anti-zionisme en anti-kolonialisme zijn geen anti-semitisme.

Wat mij betreft lopen we volgend jaar mee met een spandoek. Tegen kolonialisme, zionisme en de discriminatie van het Palestijnse volk.

Joke Kaviaar, 27 december 2023