“Maar we zijn geen racisten hoor!”

TW/CW racisme/seksisme in geciteerd taalgebr**k.

Hoera! In Albergen, gemeente Tubbergen is Landhotel ‘t Elshuys in Albergen gekocht door het COA. Van staatswege is namelijk bepaald dat het een AZC moet worden dus er hoeven geen vluchtelingen meer op straat te slapen. Toch?

Nou nou, goed hoor! Gemeenten doen uit eigen beweging niks en willen alleen Oekraïense vluchtelingen opvangen. Van Den Burg die over detentie en deportaties gaat vindt dat dan wel weer best, maar het mag jammer genoeg niet. Nou, dan maar zo, met dwang van bovenaf. Het is het ultieme recept voor een nieuwe golf vreemdelingenhaat op de niet aflatende stroom bagger van racisme, fascisme en xenofobie. Een stroom die is veroorzaakt door de vele verrijk-jezelf-en-laat-de-rest-stikken regeringen van Rutte op rij die vluchtelingen telkens weer in verband brengen met problemen die door die regeringen zelf zijn veroorzaakt.

Gisteren ging Joost Eerdmans van JA21, de zoveelste extreem rechtse partij in de Tweede Kamer, handenwrijvend naar Tubbergen, om de vruchten van het jarenlange xenofoob beleid en racistische en fascistische politiek zelf maar eens te mogen plukken. Even de menigte toespreken! En wel als volgt: “De regering en het COA zetten de lokale democratie buitenspel. Dit heeft een enorme en ongekende precedentwerking. Er moet nu anders worden ingegrepen, namelijk met een rem op immigratie”.
Maar we zijn geen racisten hoor en vluchtelingen zijn welkom, behalve… . En we halen die hele extreme borden waar mensen mee komen echt wel snel weg want dat is wat al te duidelijk. Gewoon ‘bezorgde burgers’ zijn we, allemaal! En we willen het wel gezellig houden hier.
Maar de voormalige eigenaresse die het hotel aan het COA verkocht heeft, is haar leven niet meer zeker in het dorp en moest onder politiebegeleiding vertrekken.

De taferelen aldaar, al een paar dagen op rij, doen denken aan ophef over het inrichten van nieuwe AZC’s alweer heel wat jaren geleden, in 2016. Het is een terugkerend fenomeen zolang doelbewust AZC’s gesloten worden wanneer er een tijdje minder vluchtelingen komen.
Doel 1: ontmoediging van vluchtelingen want ‘er is geen plek’ .
Doel 2: tegen de bevolking telkens weer kunnen zeggen: ‘vol is vol’ en ‘het zijn er teveel’ en ‘we kunnen het niet aan’ en zo angst en haat aanwakkeren als voedingsbodem voor anti-immigratiebeleid.
Doel 3: het uitspelen van vluchtelingen tegen elkaar. Allereerst degenen die zich zo mogen noemen zoals Oekraïners, die het voordeel van hun witheid en christendom hier vertaald zien in het voorrecht met open armen te worden onthaald, tegen Afrikaanse vluchtelingen of vluchtelingen uit het Midden-Oosten die hun huidskleur en religie tegen zich gebruikt zien. Maar ook het uitspelen van diegenen die enige kans maken met hun asielaanvraag tegenover degenen die stelselmatig ‘veilige landers’ worden genoemd en in een adem worden geassocieerd met ‘overlast’ en ‘criminaliteit’.
Deze doelen tezamen, van overheidswege ongeschreven vastgesteld, vormen de basis van institutioneel racistisch beleid. En als racisme wet is, dan mag de bevolking het toch ook? En dan kun je toch zeggen: ‘Zie, er is geen draagvlak!’? Die vicieuze cirkel moet eens doorbroken worden.

Wie herinnert er zich deze nog: “Daar moet een p**m*l in!” ? Dat was in dat beruchte jaar 2016, gericht tegen een voorstandster van de komst van een AZC. Ook nu weer zien we hoofdzakelijk witte mannen zich bezorgd maken om ‘hun’ vrouwen. Eigen p**m*ls eerst natuurlijk. Rape culture is tenslotte van alle samenlevingen en tijden maar witte mannen bepalen wanneer het een probleem is en wanneer niet. Nog maar een paar weken geleden speechte een mannelijk lid van het Amsterdamse Studenten Corps: “Er is één ding dat belangrijk is: dat vrouwen niks en niks meer zijn dan een…HOER! ” en dat “heren de nekken van vrouwen zullen breken om hun lul erin te steken” en dat vrouwen “sperma-emmers” zijn. Ook niet zo verbazingwekkend aangezien een zelfverklaard verkrachter gewoon weer moppen mag zitten te tappen op televisie. De makers van het programma vinden dat dan heel gewoon want foute grappen maken, daar leven ze voor. Maar ‘de buitenlanders’, daar moeten we voor uitkijken. Gaaf land dit. Kijk maar.

Een Tubbergse bloemlezing, wel snel onder tafel geveegd natuurlijk:

– Ouders sturen hun kinderen de straat op met een bord ‘AZC NEE NEE NEE’. Dit ook scanderend. Oranje ballonnetje erbij.
– Een bord met de tekst ‘Met 300 AZC’ers van kleur – Binnenkort in Albergen – Verkrachting, beroving en terreur’.
– Een bord aan een gevel met tekst ‘Houd Albergen schoon’.
– Een gemeenteraadslid van Tubbergen die lachend zegt: “Waarom moeten die vluchtelingen hier komen? Ze hebben niet dezelfde normen en waarden als ‘ons’ “.

Reacties op Twitter, open riool van het internet:

– “Neem jij dan een vluchteling in huis?” : dooddoener.
– “Het moet gewoon klaar zijn met de overlast en van ons geld profiterende gelukszoekers! Ik ben trots dat het platteland in actie komt!!” : vooroordeel zonder opsmuk. Ook iets met boeren.
– “Hou toch op met je vluchtelingen. Het zijn gelukszoekers.” : gelukzoeken is slegs voor blanken, kolonisten weet u wel.
– “Dan zit er nog maar 1 ding op” gevolgd door een vlam : dit is een oproep tot brandstichting.

In de media hetze als altijd:

– De Volkskrant kopt en citeert kritiekloos:
Albergen woest over komst azc: ‘Als het zo slecht is in het land waaruit je gevlucht bent, kun je dat beetje regen hier toch ook wel aan?’, ofwel: dan mag je hier ook creperen en dat mag best in de krant.
Wat ook in de krant mag, is deze uitspraak van een inwoner die over de tekst van een spandoek hardop nadenkt: ‘Wel jagers, geen n*g*rs’.
In het dorp waar ook veel omgekeerde vlaggen hangen, viel ook deze onzin over Ter Apel te citeren: ‘Dan zie ik daar allemaal mannen van mijn leeftijd in het gras liggen. Hoezo zijn die niet aan het werk, denk ik dan. Ik ga toch ook om zes uur ’s ochtends mijn bed uit? (…)’ : aan vooroordelen geen gebrek en aan kennis des te meer. Vluchtelingen mogen niet eens werken, tenzij ze uit Oekraïne komen.
– Angela de Jong (wie??) in (jaja) Vandaag Inside (met Derksen aan tafel): “begrijp de reacties in Tubbergen omdat de inwoners Albergen gekleurde mensen niet gewend zijn” : vergoelijking van racisme. O ja, ze wil ook dat Zwarte Piet blijft.

Hoe nu verder? We zitten met een overheid die helemaal geen vluchtelingen wil opvangen maar wel doet alsof. We zitten met gemeenten die geen vluchtelingen willen opvangen, tenzij ze wit zijn. De landelijke overheid dropt hun probleem bij de gemeenten. De gemeenten stoken hun bevolking op. De bevolking mikt hun racistische mestvaalt op straat. Vluchtelingen worden van hort naar her gesleept en tot wanhoop gedreven en krijgen alles en iedereen over zich heen als ze het in die hitte of in die plensregen niet meer trekken om als vuil te worden behandeld en met elkaar slaags raken omdat die verdeel-en-heers politiek zo goed gewerkt heeft. Gedoneerde tenten worden door zwaarbewapende ME gejat. En dan weer van voren af aan.

We zijn nog veel te lief allemaal. Een weekje No Border Camp ver van waar dit allemaal plaatsvindt is een statement maar geen afdoende antwoord. Najaar en winter staan voor de deur. Overal in het land staan panden leeg en die panden kunnen worden gekraakt omdat wat niet mag wel nog steeds kan. Het wordt ook tijd dat die boerenbedrijven die winst maken met dierengevangenissen, dierenleed en milieuvervuiling per direct worden gesloten. Dat levert een boel ruimte op voor natuur, mens en dier. Maar tegen de agressieve tractorterroristen durft de staat niet en tegen vluchtelingen en hun supporters wel. Als we willen dat er wat verandert, moeten we het zelf doen, hoe dan ook. Met alle mogelijke middelen. En dan weten we dat we het ook tegen de staat moeten opnemen.

Ik weet niet wat erger is, de stank van mest of de stank van de haat. Wel dat ze hand in hand gaan. Wel dat ze de overheid elke keer weer heel goed uitkomen. Als dat beoogde AZC in de fik gaat en de bevolking weer rustig gaat slapen, spreken de media dan weer vol begrip over een ieder die vluchtelingen het liefst per omgaande naar dood en verderf wil sturen en schande van vluchtelingen die met teveel zouden zijn en op straat het idyllische beeld van dit vredige landschap verstoren? Wat wedden we erom?

Maar beter nog: wat doen we eraan?

Joke Kaviaar, 19 augustus 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *