Open brief aan organisatie februaristakingherdenking Dokwerker

Zondag 25 februariHerdenking Februaristaking
13:30 Noordermarkt Amsterdam 
#MokumTegenFascisme

Kom naar deze demonstratie! Hier spreken zeker geen fascisten!

LS.

Als een van de mede ondertekenaars van de oproep om Martin Bosma van de PVV niet te laten spreken bij de februaristaking doet het me deugd dat deze niet komt, zij het – kennelijk – door zijn eigen besluit (reden onbekend) om dit niet te doen. Niet door uw keuze of besluit.

U heeft bekendgemaakt dat een ander komt, maar kunt en wilt u ook zeggen wie? En belangrijker: wilt u daar invloed op uitoefenen voordat vervolgens blijkt dat een andere racist / fascist van de PVV (of van een andere extreem rechtse partij die hier geen invloed hoort te krijgen), zoals Gidi Markuszower, in zijn plaats komt?

Gezien de huidige politieke situatie in dit land, waarin zondebokkenpolitiek, haatzaaien en ontmenselijking van ‘de ander’ genormaliseerd zijn en worden goedgekeurd en goedgepraat, lijkt het me van belang dat u zelf uw sprekers kiest op wie ze zijn en waarvoor ze staan, en niet af te wachten wie uit monde van de een of andere functie komt opdagen om vervolgens de februaristaking te besmeuren met extreem rechtse aanwezigheid en retoriek.

Zelfs het louter laten leggen van bloemen of een krans door enige vertegenwoordiger van extreem rechts zou een beschamende vertoning zijn. Dat zegt: wat deze mensen doen past bij het gedachtegoed van de stakers van toen. Dit zet de deur open voor fascistische inmenging in de laatste uitgesproken antifascistische bolwerken die er nog zijn. Daarmee worden zowel deze als andere herdenkingen gereduceerd tot een toneelspel waarin er vooral wordt gedaan alsof. Dat is onacceptabel en vraagt om actie.

Het is aan organisaties die het ‘nooit meer fascisme’ hoog in het vaandel hebben staan, om scherp te zijn hierop, mee het voortouw te nemen, zodat we bij de deportaties van vluchtelingen en migranten zoals de PVV die voor ogen heeft kunnen zeggen: we hebben gewaarschuwd en nu komen we weer in actie: staakt, staakt, staakt!

met vriendelijke groeten,

Joke Kaviaar